İŞGÜCÜ PİYASASINDA DARALMA
Seyfettin Gürsel, Saliha Tanrıverdi
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre 2025 yılı üçüncü çeyrekte istihdam bir önceki çeyreğe kıyasla 65 binlik artışla 32 milyon 558 bin seviyesine yükselirken işsiz sayısı da 26 bin azalmış, sonuçta işgücünde 39 binlik artış yaşanmıştır. Bu gelişmelerin soncunda işsizlik oranı ikinci çeyrekle aynı düzeyde kalmış ve yüzde 8,5 olmuştur.
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam 2025’in ikinci çeyreğine kıyasla erkeklerde 47 bin artmıştır. Kadın istihdamında 18 bin artışla beraber işsiz sayısındaki 43 binlik azalış işgücünün 25 bin azalmasına sebep olmuştur. Bu durum kadın işgücünde çeyrekten çeyreğe daralmayı göstermektedir. Yine 2025 ikinci çeyreğe göre tarım, inşaat ve hizmet sektörlerinde istihdam artışı görülürken, sanayi istihdamı 147 bin azalmıştır (yüzde 2,2).
Yıllık karşılaştırmalara bakıldığında ise, 2024 3. Çeyreğe kıyasla toplam istihdamın 7 bin, işsizlerin ise 102 bin azalmasının işgücü seviyelerini ciddi anlamda (109 bin) düşürdüğü görülmektedir. Yıllık bazda işgücünde daralma hem kadın hem de erkekler için geçerlidir. Bu durum son 3 çeyrekte de tespit edilmiştir. Bir bakıma Türkiye işgücü piyasası son 9 aydır yıllık olarak daralmaktadır.
Mevsim etkilerinden arındırılmış genç (15-24 yaş arası) işsizlik oranı 0,5 puanlık azalışla yüzde 15,3 olarak gerçekleşmiştir. Son çeyreğe kıyasla, genç kadınlardaki işsizlik oranı 1,6 puan azalarak yüzde 21,8 olmuş, genç erkeklerdeki işsizlik oranı ise 0,1 puan artışla 11,7 olarak kaydedilmiştir. Genç kadın ve erkek işsizlik oranlarındaki fark 11,6 puandan 10,1 puana düşmüştür.
Mevsim etkilerinden arındırılmamış verilerle eğitim gruplarındaki işsizlik oranı bir önceki çeyreğe kıyasla yükseköğrenim hariç diğer gruplarda sınırlı bir düşüş göstermiştir. Yüksek öğretim mezunlarında ise işsizlik oranında 1,1 puanlık bir artış kaydedilmiştir.