sahibindex Otomobil Piyasası Görünümü: Aralık 2023

Otomobil fiyatlarında düşüş

sahibinden.com veri havuzu kullanılarak Betam tarafından hazırlanan “Otomobil Piyasası Görünümü” genel başlığını taşıyan bu rapor ikinci el otomobil piyasasını farklı yönleriyle incelemeyi amaçlamaktadır. Bundan böyle her ay önceki ayın verileri ile güncellenerek yayınlanacaktır. Okurlara bu piyasada arzın, talebin ve bunlara bağlı olarak fiyatların nasıl oluştuğuna ve seviyelerine dair genel bir fikir vermek amacıyla bu ilk raporda son 3 yılda ikinci el otomobil piyasasında yaşanan gelişmeler genel hatlarıyla ele alınmıştır. Bu nedenle özetin özetini sakıncalı bulduğumuzdan okurlarımıza bu raporun ilgili bölümlerini okumayı tavsiye ediyoruz. İzleyen raporlarda daha ziyade güncel gelişmelere odaklanılacaktır.

İkinci el otomobil piyasasının kasım itibariyle güncel görünümünü şöyle özetlenebilir: Ortalama satılık otomobil cari fiyatı geçen yılın kasım ayına göre yüzde 76,2 artmış, ekime kıyasla ise yüzde 2,5 azalmıştır. Kasım ayında ortalama otomobil fiyatı 879 bin 146 TL olmuştur. Benzer şekilde, otomobil reel fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artarken bir önceki aya göre yüzde 6 düşmüştür. Araç sınıflarına göre yıllık fiyat artış oranı en yüksek B sınıfında (yüzde 90,1), en düşük E sınıfında (yüzde 58,4) olmuştur. Yaş gruplarına göre en yüksek yıllık artış oranı 20+ yaş grubunda (yüzde 105,7), en düşük artış oranı ise 0-3 yaş grubunda gerçekleşmiştir (yüzde 64,6). Ortalama otomobil fiyatı 0-3 yaş grubunda 1 milyon 435 bin TL, 20+ yaş grubunda ise 361 bin 029 TL’dir. Yakıt türüne göre en yüksek yıllık artış oranı Benzin & LPG türünde (yüzde 92,6), en düşük artış oranı ise Elektrik türünde (yüzde 18,6) görülmüştür.

Otomobil talep endeksi ekime kıyasla yüzde 3,7 artmıştır. Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 0,2 puan artarak yüzde 13,9 olmuştur. Ancak hem ilan sayısı hem de satılan otomobil sayısı azaldığından bu göstergedeki yükseliş otomobil piyasasında bir canlanma emaresi olarak değerlendirilmemelidir. Otomobil piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız satılık otomobil ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı geçen aya kıyasla 2,5 gün uzayarak 23,8 gün olmuştur.

doc. Otomobil Piyasası Görünümü Aralık 2023