sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Ağustos 2023

Yüksek Temmuz enflasyonu reel satış fiyatlarını uzun süre sonra düşürdü & Ankara ilçelerinde satış fiyatları

Geçen yılın temmuz ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı yüzde 82,7 artarak 22.866TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 67,6, Ankara’da yüzde 103 ve İzmir’de yüzde 91,2 artmıştır. Ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 32.000 TL, Ankara’da 16.852 TL ve İzmir’de 26.071 TL olmuştur. Türkiye genelinde ve üç büyük ilde hazirandan temmuza cari satılık konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde düşmüştür.

Hazirandaki uzun bayram tatili sebebi ile yavaşlayan konut piyasasının temmuzda canlandığı görülmektedir. Konut talebi endeksi haziran kıyasla yüzde 26,4 artmıştır. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan konutların satılık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır. Ancak, konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı geçen aya kıyasla ülke genelinde ve üç büyükşehirde artmıştır.

Bu ayki raporumuzun özgün konusu, Ankara’nın ilçelerinde 6 Şubat depreminin etkisiyle fiyat değişimleridir. Sonuçlar Beypazarı’nın 5 aylık dönemde yüzde 68,8 artış oranıyla Ankara’nın depremden sonra konutun en hızlı değerlenen ilçesi olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Kızılcahamam (yüzde 67,5), Bala (yüzde 66,7), Akyurt (yüzde 62,2), Çubuk (yüzde 61,5) fiyatların en çok arttığı ilçeler olmuştur. Öte yandan, Polatlı (yüzde 38,8), Pursaklar (yüzde 38,5), Kahramankazan (yüzde 36,3), Gölbaşı (yüzde 35,2) ve Şereflikoçhisar (yüzde 14,5) fiyatların en az arttığı ilçeler olmuştur.  Depremden sonra Ankara’da konut fiyatlarının hız kazanması sonucu Ankara’nın ilçelerinde yıllık artış oranları Kızılcahamam’da iki kattan fazla artarak yüzde 164,3’e yükselirken en düşük artış yüzde 64,4 ile Şereflikoçhisar’da gerçekleşmiştir.

doc. Satılık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023