sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Mayıs 2023

Konut piyasasında bayram etkisi

Geçen yılın Nisan ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı yüzde 104,6 artarak 19.888 TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 94,5, Ankara’da yüzde 127,8 ve İzmir’de yüzde 110,4 artmıştır. 6 Şubat depreminden itibaren Ankara satılık konut piyasasında gözlemlenen yüksek fiyat artışları devam etmektedir. Ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 28.158 TL, Ankara’da 14.049 TL ve İzmir’de 22.727 TL olmuştur. Cari fiyatların yanında, Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Mart’tan Nisan’a cari satılık konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükselmiştir.

Konut talebi endeksi Mart’a kıyasla yüzde 13,3 düşmüştür. Bu sert düşüşte 9 günü bulan Ramazan Bayramı tatilinin de etkisi olduğu tahmin edilmektedir. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da ülke genelinde ve üç büyükşehirde düşmüştür. Ayrıca, konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” ise geçen aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de artarken Ankara’da azalmıştır.

Bu ayki raporumuzun özgün konusu depremden en çok etkilenen illerdeki arz, talep ve fiyat değişimlerine tahsis edilmiştir. Veriler satılık konut sayısının bu illerde neredeyse üçte birine, konut talebinin ise yarıdan fazla düştüğünü göstermektedir. Bu illerde hem arz hem de talepte görülen azalma fiyatlarda sınırlı bir artışla sonuçlandığı görülmektedir.

doc. Satılık Konut Piyasası Görünümü Mayıs 2023

pdf. Satılık Konut Piyasası Görünümü Mayıs 2023