sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Mayıs 2023

Ülke genelinde tatil etkisi hissedilirken bazı deprem şehirlerinde kiralar iki katını aştı

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Nisan’da yüzde 117 olurken ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 105,2 TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 117,4, Ankara’da yüzde 192,2, İzmir’de ise yüzde 160,9 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 130,4 TL, Ankara’da 84,6 TL, İzmir’de ise 100 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır.

Kiralık konut talep göstergesi tatilin etkisiyle Mart’a kıyasla yüzde 18,5 azalmıştır. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 8,6 yüksektir. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azalmıştır. Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde yükselmiştir.

Bu ayki raporumuzun özgün konusu depremden en çok etkilenen illerdeki Ocak-Nisan arasında birikimli arz, talep ve fiyat değişimlerini incelemektedir. Değerlendirme kiralık konut sayısının bu illerde üçte birinden fazla düştüğünü göstermektedir. Bu illerdeki kiralık konut talebi ise önemli farklılıklar gösterse de kiralık konut talebi toparlamıştır. Bu illerdeki arz ve talep durumuna bağlı olarak kira fiyatlarında da önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır.

doc. Kiralık Konut Piyasası Görünümü Mayıs 2023

pdf. Kiralık Konut Piyasası Görünümü Mayıs 2023