sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Nisan 2023

Deprem bölgesindeki bazı illerde kiralar iki katına yaklaştı

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Mart’ta yüzde 157 olurken ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 97 TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 127, Ankara’da yüzde 199, İzmir’de ise yüzde 186,5 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 122,2 TL, Ankara’da 77,5 TL, İzmir’de ise 93,1 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır.

Kiralık konut talep göstergesi Şubat ayına kıyasla yüzde 1,6 azalmıştır. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 25,2 daha yüksektir. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı, hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azalmıştır. Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde düşmüştür.

Bu ayki raporumuzun özgün konusu, depremden en çok etkilenen illerdeki Ocak-Mart arasında birikimli arz, talep ve fiyat değişimlerini incelemektedir. Değerlendirme kiralık konut sayısının bu illerde üçte birinden fazla düştüğünü göstermektedir. Bu illerdeki kiralık konut talebi ise önemli farklılıklar göstermektedir. Kiralık konut talep endeksi Adıyaman’da yüzde 49,7 azalırken Gaziantep’te yüzde 98,6 artmıştır. Bu illerdeki arz ve talep durumuna bağlı olarak kira fiyatlarında da önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Malatya (yüzde 93,2) en yüksek fiyat artışının gerçekleştiği il olmuştur.

doc. Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2023