sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Şubat 2023

 Kredi kampanyası konut talebini canlandırdı

Ankara ilçelerinde satış fiyatları

Geçen yılın Ocak ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı yüzde 127,4 artarak 17.045 TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 129,4, Ankara’da yüzde 139,9 ve İzmir’de yüzde 134,8 artmıştır. Ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 25.000 TL, Ankara’da 11.724 TL ve İzmir’de 19.643 TL olmuştur. Son aylarda konut satış fiyatlarının yıllık artışlarında görülen gerilemenin Ocak ayında düşük faizli kredi kampanyasına bağlı olarak durduğu görülmektedir.  Öte yandan, Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Aralık’tan Ocak’a cari satılık konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükselmiştir.

Konut talebi endeksi kredi kampanyasına bağlı olarak Aralık’a göre yüzde 85,5 artmıştır. Benzer şekilde, konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da ülke genelinde ve üç büyükşehirde yükselmiştir. Öte yandan, konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” ise geçen aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de artarken Ankara’da kısalmıştır.

Bu ayki raporumuzun özgün konusunu oluşturan Ankara’nın ilçelerindeki satış fiyatı yıllık artış oranları en yüksek artışın Kızılcahamam’da (yüzde 232,2), en düşük artışın ise Çamlıdere’de (yüzde 71,7) olduğunu göstermektedir. Beypazarı (yüzde 174), Çubuk (yüzde 163,7) ve Mamak (yüzde 160,4) en yüksek satış fiyatı artışlarının hesaplandığı ilçeler olurken, Çankaya (yüzde 124), Pursaklar (yüzde 124,4) ve Sincan (yüzde 125) en düşük satış fiyatı artışlarının görüldüğü ilçeler olmuştur.

doc. Satılık Konut Piyasası Görünümü Şubat 2023