Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2021

Konut fiyatlarında ve kiralarda artış güçlü devam ediyor & Ankara’nın ilçelerinde satılık konut piyasası

Geçen yılın Kasım ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı yüzde 58,9 artarak 5.499 TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 66,7, Ankara’da yüzde 48,9 ve İzmir’de yüzde 52,2 artmıştır. Böylece, ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 7.667 TL, Ankara’da 3.536 TL, İzmir’de ise 6.343 TL olmuştur. Enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları da ülke genelinde ve üç büyük ilde artmaya devam etmiştir. Aynı şekilde ucuz ve lüks konutların satılık ilan m2 fiyatlarında da artış devam etmiş, satılık konut ortalama m2 fiyatı ucuz konutlarda 2.756 TL’ye, lüks konutlarda ise 17.453 TL’ye yükselmiştir. Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olarak izlediğimiz, satılan konutların satılık ilan sayısına oranı önceki aya göre gerek ülke genelinde gerekse üç büyük ilde artmıştır. Bu artışın satılık konut talebindeki yükselişten kaynaklandığı görülmektedir. Konut piyasasındaki canlılığı ölçen bir diğer gösterge olan kapatılan ilan yaşı geçen aya göre ülke genelinde değişmemiş, İstanbul’da kısalmış, Ankara’da ve İzmir’de ise uzamıştır. Kapatılan ilan yaşı ülke genelinde 66,5 gün, İstanbul’da 64,4 gün, Ankara’da 52,8 gün ve İzmir’de 78,3 gün olmuştur.

İlk kez bu ayki raporumuzda incelediğimiz Ankara’nın ilçelerindeki satış fiyatı artış oranları en yüksek artışın Gölbaşı’nda (yüzde 72,7), en düşük satış fiyatı artışının ise Kızılcahamam’da (yüzde 37,3) olduğunu göstermektedir. Beypazarı (yüzde 70,5), Ayaş (yüzde 68,3) ve Pursaklar (yüzde 62) en yüksek satış fiyatı artışlarının hesaplandığı ilçeler olurken, Mamak (yüzde 37,7), Sincan (yüzde 42,7) ve Keçiören (yüzde 46,1) en düşük satış fiyatı artışlarının görüldüğü ilçeler olmuştur.

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Kasım’da yüzde 63,7 olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 25 TL’ye yükselmiştir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 78,8, Ankara’da yüzde 62 ve İzmir’de yüzde 50 olmuştur. Bu gelişmeler sonucunda ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 38 TL, Ankara’da 18 TL, İzmir’de ise 25 TL olmuştur. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde artmıştır. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı geçtiğimiz aya göre hem ülke genelinde hem üç büyükşehirde düşmüştür.

Konut yatırımlarının ne kadar sürede geri dönüş yapacağını gösteren kira çarpanıyla ilgili analiz Kasım’da artan satış fiyatlarına bağlı olarak kira çarpanının ülke genelinde yükseldiğini göstermektedir. Öte yandan, aynı dönemde, İstanbul’da ve İzmir’de satış fiyatları kira fiyatlarına kıyasla daha hızlı yükseldiğinden bu illerdeki kira çarpanları yükselmiştir, Ankara’daki kira çarpanı ise kira fiyatlarındaki yüksek artışa bağlı olarak geçen aya göre düşmüştür. Kira çarpanı ülke genelinde 18,3 yıl, İstanbul’da 16,8 yıl, Ankara’da 16,4 yıl ve İzmir’de 21,1 yıl olmuştur.

doc. sahibindex Konut Piyasası Görünümü Aralık 2021

pdf. sahibindex Konut Piyasası Görünümü Aralık 2021