sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2022

Satılık konut fiyatlarının artış hızında gerileme

Kira çarpanında düşüş

Geçen yılın Kasım ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı yüzde 174,1 artarak 15.072 TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 190,5, Ankara’da yüzde 181,7 ve İzmir’de yüzde 169,1 artmıştır. Ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 22.273 TL, Ankara’da 9.960 TL ve İzmir’de 17.067 TL olmuştur. Son aylarda konut satış fiyatlarının yıllık artışlarında görülen gerileme Kasım ayında da devam etmiştir.  Öten yandan Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Ekim’den Kasım’a cari satılık konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükselmiştir.

Konut talebi endeksi Ekim’e göre neredeyse değişmemiştir. Benzer şekilde, konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da ülke genelinde ve üç büyükşehirde neredeyse değişmemiştir. Konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” ise geçen aya kıyasla ülke genelinde ve üç büyük ilde uzamıştır.

Bu ayki raporumuzun özgün konusunu oluşturan kira çarpanı analizine göre sene başından itibaren kira çarpanı ülke genelinde ve üç büyükşehirde düşmüştür. Son verilere göre kira çarpanı ülke genelinde 18,7, İstanbul’da 19,7, Ankara’da 18,4, İzmir’de ise 21,9 yıl olmuştur.

doc. Satılık Konut Piyasası Görünümü Aralık 2022