sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Mart 2024

Reel kiralar Türkiye genelinde geçen yılın altında
& Antalya’da yabancı göçünün etkileri

Türkiye genelinde ve üç büyükşehirden İstanbul ve İzmir’de ocaktan şubata cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları düşmüştür. Ankara’da ise altı aylık düşüş trendi sona ermiş ve reel kiralar bir miktar yükselmiştir. Fiyat gelişmelerine bağlı olarak ülke genelinde reel fiyatlarla kira ortalaması yıllık bazda yüzde 1,1 düşmüştür. Reel fiyatlardaki yıllık düşüş en son 2020 Mart’ında görülmüştü. Şubat ayında reel fiyatlarla yıllık bazda kiralar İstanbul’da yüzde 4,9 düşerken, Ankara’da yüzde 29,7, İzmir’de ise yüzde 13,2 artmıştır. Öte yandan, cari kira fiyat artış oranlarında düşüş sürmektedir. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 65,2’e gerilemiştir. Şubat ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 143,5 TL’dir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 58,9’a, Ankara’da yüzde 116,7’ye, İzmir’de ise yüzde 89,1’e düşmüştür. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 185,7 TL, Ankara’da 131,6 TL, İzmir’de ise 160 TL’dir.

Kiralık konut talep göstergesi ocak ayına kıyasla yüzde 0,1 artarken, geçen yılın şubat ayına kıyasla ise yüzde 25 azalmıştır. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde, Ankara ile İzmir’de bir miktar artarken, İstanbul’da bir miktar düşmüştür. Kiralık ilan sayısı ve kiralan konut sayısı ülke genelinde, İstanbul ve Ankara’da azalırken, İzmir’de artmıştır.

Bu ayki raporumuzun özgün konu bölümünde Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu yabancı göçünün kiralar üzerindeki etkileri Antalya’nın ilçeleri düzeyinde incelenmiştir. Analiz önce yükselen daha sonra çekilen göç dalgasının Antalya ilçelerinde kiraların zaman içinde çok farklı derecelerde ve yönlerde etkilediğini ortaya koymaktadır.

pdf. Kiralık Konut Piyasası Görünümü Mart2024