sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Temmuz 2023

İstanbul ilçelerinde kira artışında büyük farklılaşma 

Kiralık konut piyasasında canlanma devam ediyor

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Haziran’da yüzde 110,8 olmuştur. Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 119,2 TL’ye yükselmiştir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 109,7, Ankara’da yüzde 187,5, İzmir’de ise yüzde 146,6 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 150 TL, Ankara’da 100 TL, İzmir’de ise 123 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır.

Kiralık konut talep göstergesi Mayıs’a kıyasla yüzde 12,3 artmıştır. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi değişmemiştir. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı Mayıs ayına kıyasla hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır. Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanlarının ne kadar süre yayında kaldığını ölçen, kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde düşmüştür.

Bu ayki raporumuzun özgün konusu, İstanbul’un ilçelerinde son 6 ayda gerçekleşen kiralık fiyat artışlarına ayrılmıştır. Bu dönemde İstanbul’da kira artışı yüzde 55,6 olurken, bazı ilçelerde artış yüzde 130’un üzerinde gerçekleşirken bazı ilçelerde yüzde 10’nun altında kalmıştır. Haziran ayı satılık konut piyasası raporumuzda İstanbul ilçelerinde satış fiyatı artışlarındaki farklılaşmayı incelemiş ve bu farklılaşmada İstanbul’da deprem riski algısının önemli bir role sahip olduğunu göstermiştik. Buna karşılık, İstanbul ilçelerinde kira artışlarında gözlemlenen muazzam farklılaşmada deprem riski algısının belirgin bir etkiye sahip olmadığı görülmektedir.

doc.  Kiralık Konut Piyasası Görünümü Temmuz 2023