TÜRKİYE TOPLU SÖZLEŞMEDE AB’NİN ÇOK GERİSİNDE

Gökçe Uysal Kolaşin ve Burak Darbaz

Türkiye’deki sendikaların toplu iş sözleşmesi imzalama yetkilerinin kısıtlı olmasından dolayı Avrupa Birliği üyelerine kıyasla, Türkiye’de toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanların toplam ücretlilere oranı çok düşük seviyelerde kalmaktadır. ILO tahminlerine göre Türkiye’de toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan ücretli oranı 2001’de %10,8 civarındadır. TÜİK 2006 Kazanç Yapısı Anketiyle betam olarak hesapladığımız oran ise %13,3’ tür.

Enerji, madencilik ve taşocakçılığı ile ulaştırma sektörlerinde çalışanların toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışma ihtimallerinin diğer sektörlerden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak bu sektörlerde çalışanların toplam ücretliler içindeki payı oldukça düşük. Buna karşın, imalat sektöründe toplam ücretlilerin neredeyse yarısı çalışmakta ve bu sektörde çalışanların yüzde 18’i toplu iş sözleşmeleri kapsamında.

Firma bazında yapılan incelemelerde firmanın büyüklüğü arttıkça toplu iş sözleşmesi imzalama oranının arttığını görüyoruz.

Çalışan bazında yapılan incelemelerde toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanların aldıkları düzenli ve düzensiz ücretlerinin toplu iş sözleşmesiz çalışan ücretlilere kıyasla oldukça yüksek olduğu göze çarpıyor.

Araştırma notuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

pdf. ArastirmaNotu028

doc. ArastirmaNotu028