BÜYÜME DEĞERLENDİRMESİ 2014 3. ÇEYREK

STOKLARDAKİ AZALIŞ BÜYÜMEYİ DÜŞÜRDÜ

Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Ayşenur Acar

TÜİK’in bugün açıkladığı rakamlara göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,7 büyüdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlara göre ise ekonomi üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 oranında büyüdü.

Bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim, yatırım, kamu harcamaları ve ihracat  kalemlerinin hepsi arttı. Tüketim yüzde 1,7, özel yatırımlar yüzde 2,6 ve kamu harcamaları yüzde 1,3 arttı. İhracat yüzde 0,6 artarken ithalat yüzde 3,1 düştü. Böylece üçüncü çeyrekte hem iç talebin hem de net ihracatın büyümeye katkısı pozitif oldu. Ancak tarımsal üretimdeki gerileme stokları azaltarak büyümeyi sınırladı. 2014’ün ilk iki çeyreğinde daralan tüketim ve yatırım harcamaları üçüncü çeyrekte ilk defa artış gösterdi. Tüketim çeyreklik bazda büyümeye son bir yılın, yatırımlar ise son bir buçuk yılın en yüksek katkısını yaptı.

Diğer yandan yavaşlayan büyüme ve azalan ithalat cari açığı azaltmaya devam ediyor. Üçüncü çeyrek sonunda 12 aylık cari açığın GSYH’a oranı yüzde 5,8 olarak gerçekleşti. İkinci çeyrek sonunda bu rakam yüzde 6,5 olmuştu. Altın hariç cari açık ise yüzde 5,9’dan yüzde 5,4’e indi.

doc. Buyume2014Q3

pdf. Buyume2014Q3