ANNE BABALARIMIZIN BİZİMLE GURUR DUYMASINI İSTİYORUZ

Yılmaz Esmer ve Burcu Ertunç

Betam Toplumsal Araştırmalar Birimi olarak Dünya Değerler Araştırmasının (World Values Survey) 2008 yılındaki son çalışmasının verilerinden faydalanarak “20 Haziran Babalar Günü” sebebiyle dünyadaki ve Türkiye’de kişilerin aile değerleriyle ilgili düşüncelerini gözden geçirdik. WVS’in aile değerlerini ve aileye bağlılığı yansıtan iki ifade sorusu seçilerek bu görüşlere katılım oranları incelendi: 1.’Hayattaki esas amaçlarımdan biri de annemin ve babamın benimle gurur duymasını sağlamaktır’. 2. ‘İnsan anne ve babasını hatalarına rağmen kayıtsız şartsız sevip saymalıdır’/ ‘Sevgi ve saygıyı hak etmeyen bir anne ve babayı çocuğu da sevip saymak zorunda değildir’. Soruların yöneltildiği 56 ülkeden Kuzey Avrupa, ABD, Latin Amerika, Asya ve Orta Doğu’yu temsil edecek 17ülke seçildi.

Kişilere aile kurumuna yaklaşımlarını anlamak için yöneltilen sorularda Türk halkının (yüzde98) geleneklerine bağlılığı ve aile korumacılığının seçilen ülkeler arasında ilk sırada yer alması dikkat çekerken, demokratik değerlerinin çok yüksek olduğu bilinen Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkelerinde durumun farklılaştığı, aile bağlarının giderek azaldığı görüldü.

Araştırma notuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

doc. ArastirmaNotu077