DIŞ TİCARET AÇIĞI BÜYÜMEYİ SINIRLIYOR

Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Arda Aktaş

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 2010 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 5,5 arttı. Mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla hazırlanan seriye göre ise 2010’un ikinci çeyreğine göre değişim yüzde 1,1 olarak gerçekleşti. İkinci çeyreğe kıyasla iç talepte artış olurken tüketimin büyük oranda ithalattan karşılanması ve ihracatın üçüncü çeyrekte azalmış olması büyümeyi yavaşlattı.

Betam’ın GSYH’ı alt kalemlerini mevsim ve takvim etkisinden arındırarak yaptığı analize göre büyümeye en büyük katkı yüzde 2,4 puan ile özel tüketim kaleminden geldi. Özel yatırımlar geçen çeyreğe göre yavaşlarken, firmalar geçen çeyrekte büyük ölçüde erittikleri stokları arttırdılar. Kamu harcamaları geçen çeyreğe göre azaldı ve büyümeye etkisi -0,1 yüzde puan oldu.

Geçen çeyreğe göre ihracatın yüzde 2,4 oranında azalması, ithalatın da yüzde 5.8 artması sonucu net dış talebin büyümeye katkısı Betam’ın da daha önce tahmin ettiği gibi negatif oldu. Net dış talep ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe büyümeye -2,1 yüzde puan katkı yaptı.

Araştırma notuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

pdf. ArastirmaNotu100

doc. ArastirmaNotu100