İHRACAT AZALIYOR, DIŞ TİCARET AÇIĞI ARTIYOR

Zümrüt İmamoğlu ve Barış Soybilgen

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin ihracatı Ekim ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 oranında artarken ithalat yüzde 35,5 arttı. İhracat ve ithalatta aydan aya değişimler dalgalı seyretmekle beraber mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla bakıldığında ihracatın Mayıs ayından itibaren azalış trendine girdiği görülüyor.1 Mayıs-Eylül dönemi arasında ihracatta aylık ortalama azalış yüzde 1,5 oldu.2 İthalatta ise artış trendi sürüyor; aynı dönemde ithalatta aylık ortalama artış hızı yüzde 2,9’a ulaştı.

İhracattaki azalış en fazla ana metal sanayi, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ile radyo, televizyon ve haberleşme cihazlarında görüldü. Üçüncü çeyrekte, ikinci çeyrek ile kıyaslandığında hemen hemen tüm sektörlerde ihracatta yavaşlama ya da küçülme gözlemlendi. İthalattaki artış ise büyük oranda aramalı ithalatından kaynaklandı. Tüketim ve yatırım malı ithalatı da artmaya devam etti.

Bu gelişmeler ışığında üçüncü çeyrekte, hizmet dengesi pozitif olmasına rağmen, net dış talebin büyümeye azaltıcı yönde katkı yapmasını bekliyoruz.

pdf. ArastirmaNotu098

doc. ArastirmaNotu098

Şekillere Ait Veri Tabloları